Move On sormus

Vuoden Kaunein Sormus 2022 FINALISTI!

Pia-Mari Jullin upea aurinkokellosormus Move On

Elämä on kuin tuuli, joka kannattelee siipensä levittänyttä lokkia taivaalla tai puhaltaa eteenpäin avomerellä matkaavaa purjelaivaa. Kuljemme eteenpäin auringon noususta sen laskuun ja tähyämme horisonttiin. Joskus tuuli kääntyy meitä vastaan ja riepottelee, keinuttaa - paiskaa tuntemattomille rannoille. Silloin olemme usein yksin, heikkoja, siipirikkoja uuden alussa. Mutta aina nousee uusi päivä, elämä kirjoittaa uuden luvun. Aika kuljettaa ja parantaa, aurinko palauttaa suuntavaiston ja voimat.


Pia-Mari Jullin Kaunein sormus 2022 -kilpailutyö on aurinkokellosormus Move On.

1500-luvulla valmistettiin ensimmäiset aurinkokellosormukset, mutta tänä päivänä ne ovat kadonneet koruvalikoimista kokonaan. Sormus näyttää Helsingin aikaa ja se on tehty täysin oikeiden mittojen mukaan, pienoiskoossa. Materiaali on valkokultaa. Symbolisesti aurinkokellosormus Move On on tulevan polkua valaiseva ja omaa sisäistä suuntaa kirkastava käyttöesine sekä koriste. Ajankulun ja intuition voimia yhdistävä voimakoru uusille aluille.

Materiaalit 585 ‰ valkokulta ja safiirilasi. Hinta 3.200€



Olen työskennellyt Kelloseppäkoulussa jalometallitiedon opettajana jo 22 vuotta. Kun kilpailun aihe julkistettiin, mietin pitkään mitä uusi alku merkitsisi minulle. Aluksi luin otsikon väärin eli uusi aika eikä uusi alku. Jäin pyörimään sanaan aika ja ajattelin, että nyt on todellakin aika tehdä jotain kelloon liittyvää. Näin syntyi idea aurinkokellosta, jossa on niin  historiallista kuin esteettistä vetovoimaa. Ensimmäisiä aurinkokellosormuksia on valmistettu jo 1500-luvulla. Sormuksestani tuli  suunnannäyttäjä uudelle päivälle, uudelle alulle.



Aurinkokelloissa osoitin luo varjon alustaan, josta kellonaika voidaan lukea. Aurinkokellon osoitinta kutsutaan nimellä gnomon. Kun gnomon asetetaan maan akselin suuntaisesti eli pohjoisen ilmansuuntaan, leveyspiirin mukainen kallistus on silloin Helsingissä 60 astetta.
Move On sormus on tehty näyttämään Helsingin aikaan. Kellotaulua ja osoitinta suojaa kupera safiirilasi. Sormuksen alapuolella olevat linjat kulkevat jokaiseen ilmansuuntaan.



Joskus työtä ei voi yksin toteuttaa, vaan se vaatii hyvän pohjatyön, hyvän suunnittelun ja erityisesti hyvän tiimin. Kilpailutyötä tehdessäni jouduin monen uuden ongelman eteen ja opin paljon uutta asiaa. Kun on joukko monen alan osaajia, syntyy upea lopputulos.

Kun sain työni ajatuksesta kiinni, alkoi alkuvalmistelu tutustumalla aurinkokellon historiaan ja ajan laskemiseen. Tästä kiitos kuuluu kelloseppä Markku Huhtalalle. Ensimmäistä kertaa käytin 3D-mallinnusta hyödykseni kehän muotoilemiseen ja se ei olisi onnistunut ilman mikromekaanikko Pasi Vallittua. Jotta lasi istuisi sarjassa täydellisesti, se vaatii mittatarkkaa sorvaamista, josta kiitos kuuluu myös Pasille. Selkeät viivat ja kauniit kaiverrukset taulussa ovat Esa Siipilehdon käsialaa. 

Vaikka itselläni oli suunnitelma, ajatus ja selkeä visio, sen kaiken puki kauniiksi sanoiksi Nina Alivirta. Kiitos kuuluu teille kaikille.
 



Kuvat

Napsauta/napauta suurentaaksesi