Vuoden 2023 vuoden kultasepäksi on valittu kultaseppämestari Pia-Mari Jull

Suomen Kultaseppien Liiton hallitus on valinnut kultaseppämestari Pia-Mari Jullin vuoden kultasepäksi vuodelle 2023. Pia-Mari edustaa pitkän linjan kultaseppää, jolla on laaja kokemus alan eri toimialueilta, sekä kouluttajana, korujen valmistajana, että muotoilijana. Hän toimii tällä hetkellä Kelloseppäkoulun jalometallitiedon opettajana sekä pyörittää omaa yritystään Versatile idea Oy.

Pia-Mari on saanut oppinsa Lapponia Jewellery Oy:ssä missä hän on valmistunut kultasepäksi oppisopimuksella 1994. Opinnot jatkuivat Lahden ammattikorkeakoulussa, jossa opiskelijavaihto Saksassa antoi uutta perspektiiviä korujen suunnitteluun ja valmistukseen.

Kolmen vuoden jakson aikana leimausyksikön vastaavana Tarkastuslaitos Inspecta Oy:llä Pia-Mari oppi tuntemaan jalometallialan toimijoita Suomessa sekä luomaan laajan alan sisäisen verkoston. Leimauksen parissa työskentely loi myös hyvän pohjan vapaaehtoisvoimin toteutetulle ”leimat.fi” projektille, jossa on tallennettu digitaalisesti suuren yleisön käyttöön suomalaisten kultaseppien nimileimoja. Sivustoilla käy n. 100.000 kävijää vuosittain.

Mestarintutkintonsa Pia-Mari suoritti 1999. Suorituspaikkana oli silloin vuokrapöytä legendaarisessa Union Design verstaalla Helsingin Etelärannassa.

Vuodesta 2000 Pia-Mari on toiminut jalometallialan opettajana Kelloseppäkoulussa missä hän vuosien saatossa on vahvan ammattilaisen ottein kouluttanut erikoismyyjiä, mikromekaanikkoja, kelloseppiä sekä alan harrastajia kultasepänalan teknikoissa. Moni tänä päivänä ammattimaisesti toimiva seppä on saanut ensikipinän tulevaan ammattiinsa Pia-Marin kursseilta.

Pitkästä alalle omistautuneesta urasta taiteilijana sekä kouluttajana Suomen Kultaseppien Liitto ry on päättänyt myöntää Pia-Mari Jullille Vuoden Kultaseppä 2023 tittelin.

Pia-Mari Jull

Artikkelit ja haastattelut

Yrittäjien artikkeli (27.1.2023)
YLE Radio Suomen haastattelu (8.2.2023)

Suomen Kultaseppien Liitto ry. on vuodesta 1987 alkaen nimennyt Vuoden Kultasepän. 

Vuoden Kultasepäksi nimetään liiton jäsen, joka tunnetaan erityisen etevänä kulta- tai hopeaseppänä ja on työskennellyt alalla vähintään viisi vuotta tai jolla on muita erityisiä ansioita kultasepänalalla.

Suomen Kultaseppien Liitto